: suplementy dla studentów

Prowadzono liczne badania nad wpływem LBA na kurczliwość mięśni gładkich wyosobnionych narządów oraz nad hamowaniem przez LBA działania skurczowego bądź rozkurczowego wielu substancji biologicznie czynnych. Przedmiotem badań były: żołądek i inne części przewodu pokarmowego szczura [88, 352, 660, 664, 1094], świnki morskiej [59, 234, 1094], królika [88] i człowieka [88, 455], prostnica kurczęcia [66], zwieracz Od- diego kota [618], przewód nasienny szczura [66] i świnki morskiej [59], macica świnki morskiej, szczura [618] i królika [176], a także jajowody królika in situ [605],

LBA, z wyjątkiem pochodnych metoksaminy [669] oraz nifenalolu (obserwacja własna), najczęściej nie wpływają na napięcie mięśni gładkich narządów lub powodują ich rozkurcz. Działanie rozkurczowe LBA przypisywane jest bądź ich wewnętrznej aktywności sympatomimetyczncj [234], bądź nieswoistemu działaniu błonowemu [274, 1052],

LBA nie tylko znoszą rozkurczowe działanie amin katecholowych na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, lecz także powodują inwersję działania amin katecholowych z rozkurczowego na skurczowe [88, 205, 352], Fakt ten jest podstawą do kontrowersyjnego [59] przypuszczenia, że receptory ct-adrcnergiczne w mięśniach przewodu pokarmowego mogą pośredniczyć w reakcji skurczowej. Wysunięto także przypuszczenie, że kur- czliwość i napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego są regulowane przy udziale różnych typów receptorów adrenergicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *