: www.dnb.com/pl-pl/firma/?id=11669888&nazwa=EGERTON_SP_Z_O_O

Hartowanie brodawek. Już podczas ostatnich 2—3 miesięcy ciąży matka może wpłynąć na rozwój brodawek. W celu zahartowania naskórka brodawek wskazane jest codzienne wycieranie piersi zimną wodą, a brodawek roztworem wodnym alkoholu' (zwykłą wódką) lub roztworem gliceryny w alkoholu. Zapobiega to powstawaniu rozpadlin brodawek i stanów zapalnych. Przed i po każdym karmieniu brodawki należy zawsze zmywać wacikiem zmaczanym w czystej przegotowanej wodzie, a jeszcze lepiej w 3% roztworze kwasu bornego. W przerwach między karmieniem należy nałożyć na brodawki płatki czystej suchej gazy lub delikatnego płótna.

Rozpadliny. W przypadku utworzenia się rozpadlin (ragad) w lekkich przypadkach zalecamy pędzlowanie 1-0% roztworem taniny w glicerynie z anestezyną, 2—5% roztworem azotanu srebra, a na czas przerwy nocnej maści osłaniające o składzie:

Znając powyższe liczby .zapotrzebowania kalorycznego oraz wagę dziecka wyrażoną w gramach, możemy obliczyć dobową ilość pokarmu należnego dziecku.

Przykład: Dziecku 2-miesięcznemu, którego waga wynosi 4 5-0-0 g, należy się (w I kwartale) 13-0 kal/kg/dobę (współczynnik kaloryczny). Liczba kalorii pożywienia dobowego dla dziecka o wadze 4 5-0-0 g wynosić będzie: 4,5 X 13-0 = 585 kalorii. Ponieważ 1-0-0 g pokarmu kobiecego = 7-0 kaloriom, ilość należnego pokarmu wyrazi się wzorem: 585 : 7-0 X 1-0-0 = 83-0 g pokarmu kobiecego. Jeżeli dziecko jest karmione 6 razy na dobę, ilość przypadająca na jeden posiłek wynosić będzie 83-0 : 6 = ± 14-0 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *