Mleko krowie, które w tej czy innej postaci podajemy dziecku, powinno pochodzić od krowy bezwzględnie zdrowej, bardzo czystej, hodowanej w warunkach możliwie najbardziej higienicznych. Podczas udoju należy zwrócić baczną uwagę, by mleko -nie zostało czymkolwiek zanieczyszczone. Wymiona krowy należy przed dojeniem zmyć czystą wodą, ręce dojarki, jak i naczynia do mleka muszą być jak najczystsze. Wskazane jest, by stan zdrowia krów był okresowo kontrolowany przez weterynarza. Przed podaniem dziecku mleka należy je zawsze przegotować, co możemy uczynić w dwojaki sposób:

– 1) odpowiednią ilość mleka zagotąwujemy w rondlu i gotujemy

– 3— 4 minuty, !po czym szybko je ochładzamy wstawiając rondel z mlekiem do większego naczynia z zimną wodą

– 2) mleko po wydojeniu rozlewamy do odpowiedniej liczby czystych butelek (tyle butelek, ile razy będziemy dokarmiać) w porcjach odpowiadających poszczególnym posiłkom. Butelki te umieszczamy w rondlu i następnie gotujemy przez około 15 minut, po czym szybko ochładzamy je wstawiając do. naczynia z zimną wodą. Przed każdym posiłkiem podgrzewamy mleko wstawiając butelkę do naczynia z ciepłą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *