SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI MLEKA KROWIEGO
Mleko krowie jest w porównaniu z pokarmem kobiecym bogatsze w białko i sole mineralne, natomiast uboższe w węglowodany. Zawiera ono także nieraz zarazki chorobotwórcze wskutek łatwiejszego zanieczyszczenia go już od chwili udoju. Ma to niewątpliwie ogromne znaczenie w etiologii ostrych schorzeń zakaźnych przewodu pokarmowego, czyli tzw. „biegunek” u niemowląt. Dlatego też krowy powinny być pod stałym nadzorem weterynaryjnym.
Oddziaływanie mleka krowiego jest obojętne lub bardzo nieznacznie kwaśne (pH 6,8—6,5), w odróżnieniu od mleka kobiecego, którego pH waha się od 7,-0 do 7,2. Jak w pokarmie kobiecym, tak i w mleku krowim białko składa się głównie z laktoalbuminy, laktoglobuliny i kazeiny.
Oprócz różnicy ilościowej w zawartości białka w pokarmie kobiecym i w mleku krowim podkreślić należy różnicę w ilości kazeiny, różnicę biologiczną oraz różnicę w chemicznym składzie kwasów aminowych.
Z drobnoustrojów niechorobotwórczych wymienić należy zarazki wywołujące ikwaśną fermentację mleka: Stieplococcus lacticus, Bac. Acidi lactici i Bac. lactis aeiogenes. Wśród zarazków chorobotwórczych najczęściej stwierdza się zarazki z grupy Salmonella, Shigella i B. coli, prątki gruźlicy, zarazki choroby Banga oraz inne.
Dodaj komentarz