Węglowodany – Węglowodany powinna karmiąca spożywać w postaci przetworów mącznych (chleb, makarony, biszkopty), wszelkich jarzyn, owoców i przetworów owocowych (marmolady, galaretki, dżemy, soki owocowe), cukrów i miodu.
Należy unikać nadmiaru tłuszczów. Do tłuszczów łatwo przyswajalnych i pożytecznych dla karmiącej należy zaliczyć masło, śmietankę i oliwę jadalną.
Wapno – Najlepszym źródłem witamin będą jarzyny zielone (szpinak, kapusta, zielona sałata, kalarepa, kalafior), pomidory, ziemniaki oraz świeże surowe owoce (jabłka, truskawki, porzeczki, pomarańcze, cytryny). Ponieważ zapotrzebowanie ustroju kobiecego na witaminy w czasie ciąży znacznie wzrasta, wskazane jest zażywanie witamin głównie A, B, C i D, i to może najlepiej w postaci preparatów zawierających wszystkie wyżej wymienione cztery witaminy, np. multiwitaminę (2 tabletki dziennie).
Wapno, fosfor i żelazo mogą być dostarczone w dostatecznej ilości w mleku, jajach, mięsie, jarzynach i owocach.
Ilość płynów nie powinna przekraczać na dobę 1,5 litra, gdyż zarówno mała ilość płynów (poniżej 1 litra), jak i nadmierna (2 do
– 4 litrów) prowadzi bezpośrednio do zanikania pokarmu. Środki mające na celu zwiększenie ilości pokarmu z zasady zawodzą. Można nieraz z niezłym skutkiem próbować naświetlania lampą kwarcową lab podawać witaminę E. Ostatnio poleca się podawanie prolaktyny.
Dodaj komentarz