Węglowodany – Węglowodany powinna karmiąca spożywać w postaci przetworów mącznych (chleb, makarony, biszkopty), wszelkich jarzyn, owoców i przetworów owocowych (marmolady, galaretki, dżemy, soki owocowe), cukrów i miodu.

Należy unikać nadmiaru tłuszczów. Do tłuszczów łatwo przyswajalnych i pożytecznych dla karmiącej należy zaliczyć masło, śmietankę i oliwę jadalną.

Wapno – Najlepszym źródłem witamin będą jarzyny zielone (szpinak, kapusta, zielona sałata, kalarepa, kalafior), pomidory, ziemniaki oraz świeże surowe owoce (jabłka, truskawki, porzeczki, pomarańcze, cytryny). Ponieważ zapotrzebowanie ustroju kobiecego na witaminy w czasie ciąży znacznie wzrasta, wskazane jest zażywanie witamin głównie A, B, C i D, i to może najlepiej w postaci preparatów zawierających wszystkie wyżej wymienione cztery witaminy, np. multiwitaminę (2 tabletki dziennie).

Wapno, fosfor i żelazo mogą być dostarczone w dostatecznej ilości w mleku, jajach, mięsie, jarzynach i owocach.

Ilość płynów nie powinna przekraczać na dobę 1,5 litra, gdyż zarówno mała ilość płynów (poniżej 1 litra), jak i nadmierna (2 do

– 4 litrów) prowadzi bezpośrednio do zanikania pokarmu. Środki mające na celu zwiększenie ilości pokarmu z zasady zawodzą. Można nieraz z niezłym skutkiem próbować naświetlania lampą kwarcową lab podawać witaminę E. Ostatnio poleca się podawanie prolaktyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *