Odżywianie się matki, sposób jej życia podczas karmienia dziecka są niesłychanie ważnym zagadnieniem. Możliwie kaloryczne, racjonalne żywienie, spokój nerwowy, równowaga ducha, jak najdłuższe przebywanie na świeżym powietrzu, nieobciążanie matki nadmierną i ciężką pracą fizyczną mogą bardzo dodatnio wpłynąć na zwiększenie się ilości pokarmu u matki. Pożywienie matki powinno być bogate w wapno, żelazo i witaminy, czyli że w jadłospisie matki na pierwszym miejscu powinny być uwzględnione jarzyny ,i owoce. Poza tym matka karmiąca może i powinna jeść wszystko, gdyż zbyt duże odchylenia od normalnego odżywiania się również mogą wpłynąć na zmniejszenie się ilości pokarmu.

Pożywienie powinno zawierać dostateczną ilość białka, gdyż karmiąca, która dziennie oddaje 8-0-0 do 1-0-0-0 ml pokarmu, musi mieć do jego wyprodukowania 2-0—25 g białka. Dzienne zapotrzebowanie na białko u karmiącej wynosi od 1-0-0 do 12-0 g pełnowartościowego białka. Najlepszymi źródłami białka dla karmiącej są: mleko, przetwory mleka, mięso i jaja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *