System reklamy Test

Odżywianie się matki, sposób jej życia podczas karmienia dziecka są niesłychanie ważnym zagadnieniem. Możliwie kaloryczne, racjonalne żywienie, spokój nerwowy, równowaga ducha, jak najdłuższe przebywanie na świeżym powietrzu, nieobciążanie matki nadmierną i ciężką pracą fizyczną mogą bardzo dodatnio wpłynąć na zwiększenie się ilości pokarmu u matki. Pożywienie matki powinno być bogate w wapno, żelazo i witaminy, czyli że w jadłospisie matki na pierwszym miejscu powinny być uwzględnione jarzyny ,i owoce. Poza tym matka karmiąca może i powinna jeść wszystko, gdyż zbyt duże odchylenia od normalnego odżywiania się również mogą wpłynąć na zmniejszenie się ilości pokarmu.

Pożywienie powinno zawierać dostateczną ilość białka, gdyż karmiąca, która dziennie oddaje 8-0-0 do 1-0-0-0 ml pokarmu, musi mieć do jego wyprodukowania 2-0—25 g białka. Dzienne zapotrzebowanie na białko u karmiącej wynosi od 1-0-0 do 12-0 g pełnowartościowego białka. Najlepszymi źródłami białka dla karmiącej są: mleko, przetwory mleka, mięso i jaja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *